miercuri, 16 octombrie 2013

Musetelul, planta pentru sanatatea si frumusetea ta

Musetelul este o planta cu un spectru larg de activitate benefica si tamaduitoare asupra organismului uman. La aceasta se adauga si faptul ca este la indemana tuturor deoarece o planta erbacee, anuala, spontana, ce creste din zona de ses pana in cea monatana, in intreaga tara, prin fanete, poinei, margini de paduri, margini de ogoare, pe langa drumuri si cai ferate, pe langa locuintele oamenilor, cu predilectie pe soluri nisipoase usoare. Planta infloreste din luna mai pana la sfarsitul lunii iulie si are urmatoarele substante importante in componenta: ulei eteric, flavonoizi, glicozide, grasimi.

Dar sa vedem la modul concret cum ne poate ajuta. In caz de uz extern, musetelul are actiune emolianta, antiseptic, si tonic capilar. Parul spalat cu ceai de musetel are un aspect matasos si intareste radacina, conferindu- i acestuia un luciu deosebit, usor deschis la culoare. Compresele cu infuzie de musetel indeparteaza cearcanele si au un efect odihnitor si relaxant asupra ochilor obositi si suprasolicitati. De retinut ar fi ca, pentru utilizarea externa persoanele cu micoze sa nu il utilizeze pentru ca chamazulenul le intretine si le reactiveaza.

Musetelul este utilizat si in arsuri, pentru bai relaxante, contra durerilor de cap este indicat ceaiul, pentru gárgara (se fac infuzii). Pentru ameliorarea durerilor provocate de menstruatiile dificile, se recomanda ceai din 40 g musetel, 30 g frunze de menta si 30 g radacina de valeriana. O lingura din acest amestec de plante se opareste cu o ceasca de apa. Dupa racire se strecoara, se indulceste si se beau 2- 3 ceaiuri pe zi.

Pentru intrebuintarea cu uz intern, o actiune binefacatoare aduce si in bolile de ficat. Ceaiul de musetel, impreuna cu anason, fenicul, sau maghiran se da copiilor pentru calmarea colicilor si eliminarea gazelor. In raceli si gripa, ceaiul de musetel provoaca transpiratie, ceea ce face sa scada febra. Datorita proprietatilor antiseptice calmeaza durerile si reduce inflamatiile. Tot datorita acestor propretati preintampina, din interior, aparitia impuritatilor pe suprafata pielii.

Se foloseste musetelul roman sub forma de ceai pentru a trata gastrite, enterite, problemele cu somnul sau durerile menstruale. Bolile de icter, sinuzitasau chiar hemoroizii pot fi tratate cu infuzii sau ceai de musetel, mai ales daca il folosim in combinatii cu alte plante medicinale.

Cum se poate prepara musetelul?

-Infuzie din 2 lingurite de planta, puse in 250 ml apa clocotita. Se acopera apoi 10 minute dupa care se strecoara si se pot consuma 2 cani pe zi.

-Infuzie din 100 g flori puse intr-un saculet de panza care se cufunda pentru 10 minute in apa clocotita dupa care se vor face bai generale in afectiunile pielii extinse.

Uleiul se poate folosi si, intern luat cate o lingurita dimineata pe nemancate in afectiunile gástrico- duodenale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu