joi, 10 iulie 2014

Spirulina, alga cu 100 de virtuti!

Spirulina este o micro-alga ce creste in India, Ciad si Mexic, fiind consumata pe vremuri de catre Incasi. In Europa, spirulina este consumata sub forma de comprimate sau sub forma de pudra. Spirulina are o multime de proprietati asupra sanatatii.

Spirulina poate fi consumata de vegetarieni si de sportivi deoarece are un continut bogat de proteine si acizi aminati. Continutul sau de proteine poate ajunge chiar si la 70%. Carnea contine doar 20%.

Spirulina este extrem de nutritiva deoarece contine minerale si oligoelemente, acizi grasi mononesaturati precum Omega 6 si, evident, clorofila. Aceasta bogatie ii confera spirulinei o multime de beneficii asupra sanatatii.  Spirulina este detoxifianta, purifianta, stimuleaza sistemul imunitar datorita continutului bogat de clorofila. De altfel, clorofila este folosita in mod experimental in lupta cu anumite tipuri de cancer. Cercetatorii sunt extrem de interesati si de efectele anti-colesterol si radioprotectoare ale spirulinei.

Spirulina reprezinta un condensat de energie: beta-caroten, fier, Vitamina B12 si E, calciu, care confera corpului un important aport energetic si nutritional. 10g de spirulina sunt echivelentul a:
  • 85g de fletan, bogat in calciu;
  • 2,5g de sfecla, bogata in magneziu;
  • 1 ou, bogat in proteine;
  • 6,5g de sparanghel, bogat in fier;
  • 1 mar, bogat in potasiu;

In functie de originea sa, spirulina contine intre 55-70% proteine de calitate excelenta. Spirulina contine toti cei 8 acizi aminati, esentiali organismului nostru. In mod normal ii gasim doar in produsele de origine animala, nu in vegetale. Micro-algele sunt exceptia de la regula. O serie de studii demonstreaza faptul ca spirulina si extractele sale permit inhibarea anumitor tipuri de cancer. Acest lucru se datoreaza faptului ca spirulina interactioneaza cu sistemul imunitar pe care il stimuleaza. Studiile mai arata faptul ca spirulina are o actiune antivirala.

Unul din compusii interesanti continuti de spirulina este clorofila. Aceasta are o influenta pozitiva asupra fabricarii de globule rosii si purifica sangele. Ficocianina, un compus existent exclusiv in spirulina are o serie de proprietati detoxifiante si stimulente ale sistemului imunitar, deja dovedite stiintific.

Exista o serie de studii care arata ca spirulina poate poate contribui la protejarea persoanelor care sufera de hepatita cronica sau de ciroza hepatica. Insa, mai este nevoie de o serie de cercetari in acest domeniu.


Spirulina este capabila sa ne protejeze impotriva reactiilor alergice prin prevenirea eliberararii de histamine (substante care contribuie la simptomele alergice, cum ar fi curgerea nasului, ochii aposi, urticarie si umflaturi).  Cercetarile sugereaza faptul ca spirulina contribuie la formarea si la dezvoltarea de celule rosii. Acest lucru se datoreaza nivelului ridicat de fier prezente in acest supliment alimentar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu