marți, 26 august 2014

Cerealele integrale – stii care le sunt beneficiile?

Niste cereale necunoscute pana acum sau de care poate ai uitat revin la moda. Consumand cereale integrale vei veni cu o multime de beneficii pentru inima dar si pentru forma.

Nutritionistii toti ne sfatuiesc sa consumam cat mai multe cereale integrale. Si asta la toate mesele zilei, in cantitati adaptate. Nu uita insa ca un consum ridicat de cereale integrale este asociat cu un risc mai scazut de obezitate, de diabet de tip 2, dar si de boli cardiovasculare.

Alimente care nu te lasa sa te ingrasi. Comparate cu cerealele rafinate, cerealele integrale sunt mai bogate in fibre si furnizeaza de trei ori mai mult fier, cupru si vitamine din grupele B si E.

Cerealele integrale sunt cele care vin cu cel mai rapid efect de satietate dar au si un indice glicemic mai scazut. Glucidele lor scad foarte putin nivelul de zahar din sange la sfarsitul unei mese. Fibrele din grau, dar si cele din graul Khoroson si alac sunt cele care activeaza tranzitul. Cele din ovaz si din orz impiedica o parte din grasimile ingerate in timpul meselor sa se depuna si ajuta la reducerea colesterului sanguin. Alaturi de cerealele mai albe, cerealele integrale ajuta un tub digestiv mai slab si mai fragil.

Cerealele integrale sunt si o buna sursa de proteine. Calitatea acestori proteine este insa optimizata atunci cand acestea sunt asociate cu lapte, cu carne, cu peste sau cu unele leguminoase, cum ar fi lintea, mazarea sau soia.

Dar persoanele care sufera din cauza unei boli celiace trebuie sa nu consume alimente care contin gluten. Adica o proteina care este prezenta in faina de grau, de alac, de ovaz, de orz sau de secara. Este vorba despre o afectiune a mucoasei digestive care complica destul de serios prepararea meselor.

Reintoarcerea in forta a cerealelor precum quinoa, mei sau hrisca le ofera insa o mai mare diversitate. Toate aceste cereale se preteaza de minune la niste retete extrem de obisnuite. Le poti fololsi foarte usor in tabouleh, in supe sau ciorbe, in salate, etc.

6 cereale in tendinte


Cu gluten
Puncte forte
Particularitati
Bulghur

Are un continut remarcabil de vitaminele B1, B3, B6, B9 si E.
Bogatia sa de vitamine se datoreaza unei pregerminari.
Alac
O portie este egala cu 25% din aporturile recomandate in fibre
Trebuie sa se inmoaie in apa macar cu 30 de minute inainte de preparare.
Grau de Khorosn cunoscur si sub numele de Kamut

Cereale fara gluten
Vine cu un nivel de 17% de proteine.
Exista sub diferite forme – seminte, bulghur, gris sau faina. Taote sunt bio.
Mei
Contine glucide care se pot digera foarte usor.
Trebuie sa il clatesti de doua ori inainte de a-l prepara.
Quinoa
Este mai echilibrata decat graul in acizi grasi esentiali.
Se cultiva doar in cadrul unui comert echitabil.
Hrisca
Vine cu un procent de 20% din aportul zilnic recomandat de magneziu.
Se vinde sub forma de faina sau seminte.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu