Niste cereale necunoscute pana acum sau de
care poate ai uitat revin la moda. Consumand cereale integrale vei veni cu o
multime de beneficii pentru inima dar si pentru forma.
Nutritionistii toti ne sfatuiesc sa
consumam cat mai multe cereale integrale. Si asta la toate mesele zilei, in
cantitati adaptate. Nu uita insa ca un consum ridicat de cereale integrale este
asociat cu un risc mai scazut de obezitate, de diabet de tip 2, dar si de boli
cardiovasculare.
Alimente care nu te lasa sa te ingrasi.
Comparate cu cerealele rafinate, cerealele integrale sunt mai bogate in fibre
si furnizeaza de trei ori mai mult fier, cupru si vitamine din grupele B si E.
Cerealele integrale sunt cele care vin cu
cel mai rapid efect de satietate dar au si un indice glicemic mai scazut.
Glucidele lor scad foarte putin nivelul de zahar din sange la sfarsitul unei
mese. Fibrele din grau, dar si cele din graul Khoroson si alac sunt cele care
activeaza tranzitul. Cele din ovaz si din orz impiedica o parte din grasimile
ingerate in timpul meselor sa se depuna si ajuta la reducerea colesterului sanguin.
Alaturi de cerealele mai albe, cerealele integrale ajuta un tub digestiv mai
slab si mai fragil.
Cerealele integrale sunt si o buna sursa
de proteine. Calitatea acestori proteine este insa optimizata atunci cand
acestea sunt asociate cu lapte, cu carne, cu peste sau cu unele leguminoase,
cum ar fi lintea, mazarea sau soia.
Dar persoanele care sufera din cauza unei
boli celiace trebuie sa nu consume alimente care contin gluten. Adica o
proteina care este prezenta in faina de grau, de alac, de ovaz, de orz sau de
secara. Este vorba despre o afectiune a mucoasei digestive care complica destul
de serios prepararea meselor.
Reintoarcerea in forta a cerealelor precum
quinoa, mei sau hrisca le ofera insa o mai mare diversitate. Toate aceste
cereale se preteaza de minune la niste retete extrem de obisnuite. Le poti
fololsi foarte usor in tabouleh, in supe sau ciorbe, in salate, etc.
6 cereale in tendinte
Cu gluten
|
Puncte forte
|
Particularitati
|
Bulghur
|
Are un continut remarcabil de vitaminele
B1, B3, B6, B9 si E.
|
Bogatia sa de vitamine se datoreaza unei
pregerminari.
|
Alac
|
O portie este egala cu 25% din
aporturile recomandate in fibre
|
Trebuie sa se inmoaie in apa macar cu 30
de minute inainte de preparare.
|
Grau de Khorosn cunoscur si sub numele
de Kamut
Cereale fara gluten
|
Vine cu un nivel de 17% de proteine.
|
Exista sub diferite forme – seminte,
bulghur, gris sau faina. Taote sunt bio.
|
Mei
|
Contine glucide care se pot digera
foarte usor.
|
Trebuie sa il clatesti de doua ori
inainte de a-l prepara.
|
Quinoa
|
Este mai echilibrata decat graul in
acizi grasi esentiali.
|
Se cultiva doar in cadrul unui comert
echitabil.
|
Hrisca
|
Vine cu un procent de 20% din aportul
zilnic recomandat de magneziu.
|
Se vinde sub forma de faina sau seminte.
|
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu